Vind een geschikt schildersbedrijf voor jouw klus

Vind schilders in de regio en bespaar direct! op de kosten

Afplakken van kozijnen

Als je denkt aan het schilderen van oppervlaktes, zul je misschien als eerste denken aan het schilderen van muren en plafonds. Vrijwel iedereen die een keertje is verhuisd, heeft daar immers wel eens mee te maken gehad.


Er zijn nog veel meer plekken in en rondom je woning die af en toe ook wel een likje verf kunnen gebruiken. Zo kan het na een tijdje weer tijd zijn om je kozijnen te schilderen. Dit zorgt er immers voor dat je kozijnen weer beter beschermd zijn en ze zien er weer een stuk mooier uit.


Het is echter heel erg aan te raden om je kozijnen dan eerst af te plakken. Zo zorg je ervoor dat er geen verf komt op plekken waar dat niet de bedoeling is.

Wat moet je doen voordat je je kozijnen kunt gaan afplakken?

Het kan nu verleidelijk zijn om een rol tape te pakken en meteen te beginnen met het afplakken van je kozijnen. Hoewel dit misschien wel goed gaat, is het vaak slim om eerst nog even iets anders te doen. Je kozijnen zijn waarschijnlijk namelijk niet perfect schoon. Er zit eigenlijk altijd wel een beetje vuil of vet op je kozijnen, wat ervoor kan zorgen dat de tape niet goed blijft plakken. Voor het optimale resultaat is het dus erg aan te raden om even een doekje over je ramen en kozijnen heen te halen, zodat al het vuil en vet weg is. Hierna kun je met een gerust hart je kozijnen gaan afplakken.

Hoe plak je je kozijnen goed af?

Als je je kozijnen wilt schilderen, wil je dat de verf alleen op de kozijnen komt. Door je kozijnen af te plakken, kun je dit voor elkaar krijgen. Het is daarbij dan wel van belang dat je je kozijnen goed en zorgvuldig afplakt. Als je dit niet voorzichtig doet, kan het namelijk gebeuren dat er toch verf op je ruiten komt. Verder kun je ongeveer deze stappen volgen:


  1. Probeer een hele zijde van een ruit met een stuk tape te plakken. Het is vaak makkelijker om dit met een lang stuk tape te doen, dan met een heleboel korte stukjes tape.

  2. Mocht de tape ergens scheuren, dan hoeft dat geen groot probleem te zijn. Je kunt dit dan gewoon laten liggen, maar plak er dan een ruim stuk tape overheen, zodat er zeker weten geen verf tussen kan komen.

  3. Let bij de hoeken van je kozijnen extra goed op en probeer de tape hier recht af te knippen.

Zijn je kozijnen toe aan een nieuw laagje verf?

Dan weet je nu dus precies hoe je dit aan moet pakken. Voordat je begint met het verven van je kozijn, is het echt de moeite waard om een paar minuutjes te nemen om je kozijnen af te plakken. Dit scheelt je een heleboel gedoe en het duurt maar heel kort om goed te doen. Daarna kun je zonder zorgen je kozijnen verven en kun je zo snel mogelijk genieten van je geheel nieuwe kozijnen.