Vind een geschikt schildersbedrijf voor jouw klus

Vind schilders in de regio en bespaar direct! op de kosten

Buitenschilderwerk

Je kunt schilderwerk in veel verschillende soorten opdelen. Zo kun je bijvoorbeeld een onderverdeling maken waarbij je de goedkopere schilderwerken bij elkaar zet en de duurdere schilderwerken bij elkaar zet. Een andere soort onderverdeling betreft het verschil in binnenschilderwerk en buitenschilderwerk. Het verschil hiertussen is vrij simpel. Binnenschilderwerk betreft werk waarbij een schilder aan de binnenkant van je woning schilderwerk levert. Buitenschilderwerk betreft dan weer werk waarbij een schilder aan de buitenkant van je woning schilderwerk levert.

Enkele voorbeelden van buitenschilderwerk

Bij binnenschilderwerk heb je vast al wel een beetje een idee waar dat over zou moeten gaan. Je hebt namelijk vast ook wel eens zelf wat binnenmuren gesausd of een schilder ingehuurd om je binnenmuren te spuiten. Voor binnenschilderwerk zijn de plafonds, de binnenmuren en de trappen in je woning voorbeelden. Voor buitenschilderwerk moet je juist denken aan de buitenkant van je kozijnen, de buitenkant van je deur, je schuur, je schutting enzovoorts.

Waarom kost buitenschilderwerk meer dan binnenschilderwerk?

Misschien was het je al wel eens opgevallen, maar over het algemeen betaal je meer voor buitenschilderwerk dan voor binnenschilderwerk, zelfs als het hetzelfde werk betreft. Zo zul je waarschijnlijk meer geld moeten betalen als je de buitenkant van je kozijnen wilt laten schilderen, dan als je de binnenkant van je kozijnen wilt laten bijwerken. Dit heeft verschillende redenen. Allereerst zal de schilder het schilderwerk buiten moeten schilderen. Het kan natuurlijk zo zijn dat het weer lekker is, maar de kans bestaat ook dat het de hele tijd regent en het minder mooi weer is. Ook kan het voorkomen dat een buitenschilder andere materialen nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een steiger om bij de kozijnen te komen. Verder geldt ook nog eens dat buitenschilderwerk tegen meer moet kunnen dan binnenschilderwerk. Bedenk maar eens dat het tegen de invloeden van de zon, de regen, de wind en nog veel meer bestand moet zijn. Dit zijn de redenen waarom buitenschilderwerk vaak ietsje duurder is dan binnenschilderwerk.

Hoe duur is buitenschilderwerk dan precies?

Natuurlijk hangt dit enorm af van jouw klus. Als je maar een paar kozijnen wilt laten schilderen door een buitenschilder, dan zul je een stuk minder kwijt zijn dan als je de hele buitenkant van je woning wilt laten schilderen. Als een buitenschilder je een prijs per vierkante meter vraagt, zul je moeten denken aan zo’n 35 tot 40 euro per vierkante meter. Het kan echter ook zo zijn dat ze een prijs per uur vragen. Hierbij zul je dan moeten denken aan prijzen rond de 40 tot 50 euro per uur. Als laatste komt het ook relatief vaak voor dat er een totaalprijs wordt gevraagd. Dit hangt uiteraard echt af van jouw woning en wensen, maar hieronder staat een indicatie aangegeven van die prijs per woningsoort:


Type woningKosten
AppartementVanaf 1000 euro
TussenwoningVanaf 1500 euro
HoekwoningVanaf 3000 euro
Vrijstaande woningVanaf 6000 euro

Je ziet hier ook heel goed dat hoe meer oppervlak van je woning geschilderd kan worden, hoe meer geld je er over het algemeen aan kwijt bent. Dit is waarom een appartement van buiten laten schilderen over het algemeen een stuk goedkoper is dan een vrijstaande woning.