Vind een geschikt schildersbedrijf voor jouw klus

Vind schilders in de regio en bespaar direct! op de kosten

Schilderen van kunststof kozijnen

Zoals bij vrijwel alles, heb je ook bij kozijnen keuzes. Zo ben je vast wel bekend met houten kozijnen. Dit soort kozijnen hebben heel veel mensen en het doet zijn werk in principe helemaal prima. Een ander soort kozijn kan echter ook een goed idee zijn. Zo zou je bijvoorbeeld ook voor kunststof kozijnen kunnen kiezen. Net zoals houten kozijnen kun je ook deze in allerlei kleuren laten schilderen. Hierdoor kun je er altijd voor zorgen dat jouw kozijnen ook echt bij jouw woning passen.

Waarom zou je voor kunststof kozijnen kiezen?

Als allereerst kun je je nu afvragen waarom je voor kunststof kozijnen zou willen kiezen. Houten kozijnen doen hun werk toch ook gewoon prima? Hoewel dat zo is, hebben kunststof kozijnen zeker wel wat voordelen ten opzichte van houten kozijnen:


  • Zo zijn kunststof kozijnen een stuk onderhoudsarmer dan houten kozijnen. Houten kozijnen moet je echt eens in de zoveel tijd opnieuw verven, omdat het anders kan gaan rotten en andere narigheid kan opleveren. Kunststof kozijnen hebben dat probleem niet. 

  • Daarnaast zijn kunststof kozijnen ook nog eens erg isolerend. Natuurlijk zal het je energiekosten niet gigantisch verminderen, maar het helpt wel een beetje. Door te kiezen voor kunststof kozijnen, kun je dus wel degelijk geld besparen op je energierekening.

Hoe schilder je kunststof kozijnen?

Mocht je er dus voor hebben gekozen om kunststof kozijnen te nemen, dan hoef je deze eigenlijk niet te schilderen. Het kan echter nog steeds wel. Misschien vind je de kleur niet meer bij je woning passen en zou je deze dus graag willen veranderen. In dat geval kun je ervoor kiezen om je kunststof kozijnen te schilderen. Hierbij kun je het beste een aantal stappen doorlopen:


  1. Zorg er als eerste voor dat je kozijnen schoon zijn. Ontvet je kozijnen en haal het vuil weg. Dit zal ervoor zorgen dat je straks zonder problemen je kozijnen kunt afplakken en kunt gaan schilderen.

  2. Als tweede stap is het dan tijd om je kozijnen af te plakken. Doe dit zorgvuldig, zodat er echt geen verf op je ruiten kan komen.

  3. Hierna kun je ervoor kiezen om je kozijnen nog even te schuren. Als je dit doet, is het slim om ze hierna ook weer even te ontvetten.

  4. Nu kun je gaan beginnen met het aanbrengen van de grondverf.

  5. Als deze grondverf droog is, kan deze geschuurd worden en daarna kun je de lak aanbrengen. Vaak is het slim om twee laagjes lak aan te brengen voor het beste resultaat.

Hoe werkt het voor houten kozijnen?

Hoewel dit een stappenplan is voor het schilderen van kunststof kozijnen, kun je dit eigenlijk ook gebruiken voor houten kozijnen. Bij houten kozijnen is het wat normaler om deze eens in de zoveel tijd te schilderen, maar dat betekent natuurlijk niet dat je je kunststof kozijnen niet ook af en toe kunt schilderen. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen, maar je kunt dit uiteraard ook uitbesteden aan een professional. Je moet in dat geval voor jezelf even nagaan of je dat het geld en de moeite waard vindt.