Vind een geschikt schildersbedrijf voor jouw klus

Vind schilders in de regio en bespaar direct! op de kosten

Streeploos verven

De een vindt het een doorn in het oog, terwijl de ander er misschien heel goed mee kan leven. Strepen na het verven zijn van zichzelf natuurlijk niet zo’n probleem, maar het kan er gewoon net een beetje minder mooi uitzien. Een van de redenen dat mensen schilderwerk daarom vaak ook uitbesteden aan professionals, is omdat zij vaak precies weten wat ze doen. Ze weten daarom ook heel goed hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze streeploos verven en dat het resultaat dus zo goed mogelijk is.


Hoewel het dus zeker praktisch is als je gewoon wat ervaring hebt met het schilderen van muren, kun je zelf ook streeploos leren verven.

Hoe ontstaan strepen na het verven?

Je vraagt je misschien terecht af waarom je eigenlijk te maken krijgt met strepen. Dit kan een aantal verschillende oorzaken hebben. Zo kan het te maken hebben met het tempo waarmee je schildert. Hoe langzamer je schildert, hoe meer tijd je de al aangebrachte verf geeft om op te drogen. Hierdoor kunnen verschillende lagen verf niet mooi in elkaar overvloeien en dit kan strepen tot gevolg hebben. Hoe snel verf opdroogt heeft natuurlijk te maken met de verf zelf, maar ook met de temperatuur.


Hoe warmer het is, hoe sneller het zal drogen. Het is dus aan te raden om niet te verven bij erg warm weer. Verder kunnen strepen ook nog ontstaan als je te weinig verf gebruikt. Het is dus vaak beter om genoeg verf te gebruiken, dan om net te weinig aan te brengen.

Hoe kun je zelf streeploos verven?

Nu je een beetje weet waardoor het kan komen dat er strepen na het verven te zien zijn, is het tijd om eens te kijken naar een aantal tips waardoor ook jij streeploos kunt verven. Waarschijnlijk zal het nog steeds niet zo netjes zijn als wanneer een professional het doet, maar met deze tips zou het in ieder geval een stuk beter moeten gaan:


  • Probeer bijvoorbeeld in een keer een bepaald oppervlak te schilderen. Als je een bepaalde muur wilt schilderen en je halverwege geen verf meer hebt, zal de aangebrachte laag al opdrogen en zul je geheid strepen zien als je weer verder gaat.

  • Probeer ook van dezelfde kant te werken. Verf niet eerst een beetje aan de linkerkant en dan weer een beetje aan de rechterkant, maar werk gewoon door vanaf de kant waar je begint.

  • Dit is waarschijnlijk overduidelijk, maar zorg ervoor dat je genoeg verf hebt om de klus af te maken. Je hebt liever een beetje teveel verf dan dat je net te weinig hebt. Ook kan het nooit kwaad als de verf van goede kwaliteit is.

Zelf streeploos verven of uitbesteden aan een professional?

Dit hangt er heel erg vanaf hoeveel vertrouwen je in jezelf hebt en of je geld wilt besparen. Als je het idee hebt dat je wel streeploos kunt verven en je hebt niet al teveel geld om uit te geven, dan kan het de moeite waard zijn om het zelf te proberen. Als je liever voor zekerheid kiest, dan zijn er meer dan genoeg professionals die jou kunnen helpen.