Vind een geschikt schildersbedrijf voor jouw klus

Vind schilders in de regio en bespaar direct! op de kosten

Tafel schuren en lakken

Je kunt in een woning eigenlijk niet zonder tafel. Of je het nu hebt over een bijzettafeltje of een koffietafeltje waar je lekker wat spulletjes op kwijt kunt of over een echte eettafel waar je maaltijden kunt nuttigen, een tafel kan eigenlijk nooit kwaad. Een van de materialen waar tafels relatief vaak van gemaakt zijn, is hout. Dit kan er echt voor zorgen dat je woning er prachtig uitziet, maar het is vaak wel wat meer werk dan een ander soort tafel.


Een metalen tafel zorgt bijvoorbeeld voor een heel andere sfeer, maar deze hoef je vaak minder te verzorgen dan een houten tafel. Bij een houten tafel moet je onder andere rekening houden met het feit dat je deze af en toe wilt schuren en lakken. Maar hoe doe je dit goed en kun je dit misschien beter uitbesteden aan een goede stucadoor?

Hoe schuur je een tafel?

Voordat je je tafel kunt gaan lakken, zul je er eerst voor moeten zorgen dat je tafel er zo mooi mogelijk bijstaat. Dit houdt dan dus vaak in dat je eerst moet gaan schuren. Zelfs dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want voordat je echt kunt beginnen met het schuren van je tafel, wil je nog wat andere zaken gecheckt hebben:


  • Zo wil je van tevoren nog even kijken of er beschadigingen te zien zijn. Deze wil je dan waarschijnlijk eerst even opvullen of op een andere manier wegwerken.

  • Daarnaast is het altijd slim om je tafel ook even schoon te maken. Dit kan heel gemakkelijk met wat water en schoonmaakmiddel. Dit zal ervoor zorgen dat je straks een stuk makkelijker kunt gaan schuren, aangezien er dan immers geen vuil of vet meer op je tafel zit.

  • Zorg er ook voor dat je nadenkt over de andere meubels in je kamer. Het schuren van een tafel is namelijk niet te doen zonder een beetje rotzooi te maken. Dek andere meubelstukken dus zo goed mogelijk af voordat je echt aan de slag gaat.

Waarom zou je je tafel lakken?

Als je je tafel helemaal mooi hebt geschuurd, kun je daarna nadenken over het lakken van je tafel. Dit hoeft niet per se, maar het is zeker wel aan te raden om iets met het oppervlak van je tafel te doen. Zo zijn gelakte tafels onder andere beter bestand tegen water. Ook zijn eventuele krasjes en andere kleine beschadigingen vaak gemakkelijker op te lossen als je je tafel gelakt hebt.

Zelf je tafel schuren en lakken?

Het schuren en lakken van je tafel is over het algemeen een klus die je prima zelf kunt uitvoeren. Als je een klein beetje weet hoe schuurapparaten werken en je gewoon voorzichtig en rustig te werk gaat, kan er niet heel veel fout gaan. Dat betekent echter niet dat je niet alsnog een professional in kunt schakelen voor de zekerheid. Het is altijd slim om het zekere voor het onzekere te kiezen en dus wat geld uit te geven aan een professional. Je weet dan in ieder geval zeker dat je tafel er helemaal goed bij zal staan.